image description

Életbe lépnek a CITES csúcstalálkozón hozott döntések

2022. november 14-25. között rendezték meg Panamavárosban a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (közismert nevén: CITES) részes feleinek döntéshozó ülését (CoP), amelyen több mint 160 kormány képviselői erősítették meg elkötelezettségüket a biológiai sokféleség válságának kezelése mellett, többek között az által, hogy rekord számú, több mint 500, faj nemzetközi kereskedelmének szigorítása mellett döntöttek.

[ Tovább olvasom ]

Kulcsfajokkal az életközösségek megőrzéséért, avagy ma van a Vadvilág Napja!

2013-ban az ENSZ közgyűlése a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (CITES) aláírásának 40. évfordulója alkalmából március 3-át a Vadvilág Napjává (World Wildlife Day) nyilvánította. Azóta ezen a napon világszerte Földünk vadon élő állat- és növényvilágát ünnepeljük, felhívva a figyelmet fennmaradásukat veszélyeztető tényezőkre, és az ezek elleni fellépés fontosságára.

[ Tovább olvasom ]

Felhívás a vadon élő élővilág védelme érdekében

Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a 28. FeHoVa kiállításon megtartott megnyitó beszédében nyomatékosan felhívta a figyelmet a természetbe illegálisan kihelyezett mérgek veszélyeire, ami azon túl, hogy felmérhetetlen természeti károkat okoz, emberéleteket is veszélyeztet. Ezt minden lehetséges eszközzel meg kell akadályozni.

[ Tovább olvasom ]

Újabb fajokra terjed ki a CITES védelme

A veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (közismert nevén: CITES) részes feleinek 2019. augusztus 16-28. között Genfben megtartott konferenciáján több növény- és állatfaj védelmét erősítették, illetve új fajok kerültek az egyezmény hatálya alá.

[ Tovább olvasom ]